De siste årene har verdensøkonomien tatt en skarp sving østover, og det er snart ikke lenger USA og Europa som er sentrum for utvikling og produksjon i verden. I mange år har den økonomiske utviklingen gått vesentlig raskere både i India og i Kina, og særlig Kina har nå blitt verdens største økonomi målt i brutto nasjonalprodukt. Det er derfor ikke rart at Kina nå har blitt verdens største importør av olje, og vi som jobber i oljebransjen bør absolutt se østover og tenke på hvilke muligheter som ligger i de markedene.
Kina har jo åpnet seg veldig de siste årene, og selv om det var en liten diplomatisk krise mellom Norge og Kina da vi ga nobels fredspris til den kinesiske opposisjonspolitikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdene nå blitt normalisert, og vi kan igjen enkelt få turistvisum for å reise i dette vakre landet som har en slik spennende historie. Om du trenger ekstra penger til turen, eller når du er på ferie, kan du raskt få lån av centum, hvor du lett kan regne ut terminbeløp i forhold til lånets størrelse.
Kineserene kalte jo Kina lenge for “Midtens Rike”, og det var denne veldige sentrismen som gjorde at de sakket akterut teknologisk på 17- og 1800-tallet. Dette har de nå snudd på, og ved å vende blikket utover og låne ideer og teknologi fra andre land over hele verden, er Kina på vei til å bli en moderne nasjon med høy levestandard.
Bør vi lære oss kinesisk?
Hvis man regner i antall som snakker språket som morsmål, er det klart største språket i verden Mandarin, og hvis man regner med de forskjellige variantene snakker hele 14 % av jordens befolkning dette språket. Det er svært få vestlige forretningsfolk som forstår seg på dette språket, og da kan det gjerne bli sånn at de som er tidlig ute med dette vil ha en fordel. Norge burde definitivt satse på dette, og utdanne flere i forretningskinesisk.
Det har nå blitt etablert en ny oljebørs i den kinesiske metropolen Shanghai, og det ser ut som om den kinesiske myntenheten Yuan kan erstatte dollaren i forhold til oljehandelen. Dette kan ha store geopolitiske følger i forhold til de store oljeproduserende landene i midt-østen, som da ikke lenger trenger å forholde seg til dollar eller euro.
Når sentrum for oljehandel blir flyttet fra USA til Kina, må vi som bor midt i mellom forholde oss til andre tidssoner. handelsdagen starter tidligere enn vi er vant til, og i stedet for at man kan se handelen starte til lunsjkaffen vår når klokka blir 0700 i New York, er vil nå handelsdagen starte rundt midnatt norsk tid. Det blir en jobb for natteravner å handle med olje fremover, og da er det kanskje nerdene som likte å sitte oppe hele natta og spille spill som har de beste forutsetningene for å gjøre en god jobb. Vi antar at Hermann Friele ihvertfall gnir seg i hendene.