SPU, Oljefondet, Pensjonsfondet. Kjært barn har mange navn, men det offisielle navnet er Statens Pensjonsfond Utland. Dette enorme fondet ble opprettet i 1990 og fikk sitt nåværende navn i 2006. Fondet ligger i skrivende stund på over 8 milliarder norske kroner. Dette betyr i praksis at dersom fondet skulle deles ut blant befolkningen, ville hver eneste nordmann sitte igjen med nesten halvannen million kroner. Dessverre fungerer ikke fondet slik at det overføres direkte til folks konto, men dette er ikke noe å bekymre seg over eller få Utslett av. Statens Pensjonsfond Utland er nemlig en sikkerhet for den norske staten og dens innbyggere. I denne artikkelen får du vite mer om hvordan det fungerer.
Hvordan forvaltes pengene?
Statens Pensjonsfond Utland er underlagt Finansdepartementets forvaltning. Dette betyr at departementet fastsetter retningslinjene for hvordan fondet skal forvaltes og regler for hvordan midlene skal investeres. Den operative delen er det Norges Bank Investment Management som tar seg av, underlagt Norges Banks styre. En mindre del av fondet er investert i Norge under navnet Statens Pensjonsfond, og dette er det Folketrygdfondets oppgave å forvalte.
Siden 1990 har prinsippet for hvordan Oljefondet fungerer holdt seg likt. Nettoinntektene fra oljevirksomheten på norsk sokkel blir spyttet inn i fondet, og det er dette som har gitt navn til fondet. På toppen av denne tilførselen av midler, kommer fondets avkastning, som stiger relativt jevnt.
Det norske Oljefondet innehar en særstilling i internasjonal sammenheng. Ingen andre land i verden forvalter fellesskapets goder på en slik måte, og ordningen har høstet ros internasjonalt. Styresmaktene er varsomme med å bruke pengene, og må føye seg etter en ganske så streng handlingsregel i forhold til det som kalles et oljekorrigert underskudd på statsbudsjettet. Handlingsregelen baserer seg på fondets forventede realavkastning. Denne er nå på 3 % men har over flere år ligget ett prosentpoeng høyere. Handlingsregelen sørger for at bruken ikke tærer på fondet. På denne måten fortsetter det å vokse og kan komme også fremtidige generasjoner til gode.
Hva investeres det i?
Finansdepartementet vedtar hvor store prosentandeler av fondet som kan investeres innenfor ulike sektorer. Inntil 60 % av fondet er investert i aksjer i internasjonale selskaper som Apple, Microsoft og Facebook, i tillegg til oljeselskaper som Royal Dutch Shell for å nevne noen. En andel på 40 % er investert i verdipapirer og obligasjoner, siden dette er blant noen av de tryggeste investeringene på markedet. Unoterte investeringer i eiendom står for rundt 2-3 % av fondets investeringer.
Etikkrådet gir retningslinjer for hva man ikke skal kunne investere i. Det eneste land hvis statsobligasjoner det ikke investeres i er Burma. Ellers forsøker fondet å holde seg unna selskaper som produserer klasevåpen, atomvåpen og miner, samt selskaper som bryter menneskerettigheter eller ødelegger miljøet.