Den norske debatten er veldig ofte polarisert og handler mye om hvor uvenner olje og miljø er – at de to tingene ikke kan leve side ved side. Det er på tide å nyansere begrepene og ta med seg det faktum at det er mange industrier som kan være venner med både miljø og klima, selv om det ofte høres motstridende ut. Det som blir viktig i slike situasjoner, er hovedsaklig at man forsøker å unngå å forurense så mye som mulig og at man forplikter seg til å gi en del av et overskudd til gode miljøformål.
Vil det fungere?
Allerede i dag støtter kjente merkevarer støtter miljø og vanskeligstilte. Dess flere bedrifter og merkevarer som kommer med såkalte etiske kampanjer, jo bedre vil også miljøet og omverden få det. Du har allerede “Fair Trade”, som driver med blant annet etisk kjøp og salg over landegrensene. Dette er med på å bygge bevissthet i befolkningen, som over tid da vil materialisere seg i alt av handlemønster i alle næringer. Noen går foran og skaper med det rom for at andre kan komme etter. Lindex satser på “Rosa Sløyfe”, mens andre driver med miljøvennlig produksjon av slow fashion i Nepal, som på sikt skal bedre befolkningens levevilkår og standard. Også Tommy Hilfiger har kastet seg på trenden.
Designer med samvittighet
Det er åpenbart at forbrukermakten er en nøkkel i hele systemet her. Hele verdens befolkning øker sin kjøpekraft litt etter litt, noe som gjør at hvis dette brukes rett, så kan man få næringslivet med seg. En av verdens mest kjente og ikoniske designere, Tommy Hilfiger, har alltid hatt en samvittighet for et godt samfunn og nå har han kastet seg med og lansert en “limited edition”-veske til inntekt for brystkreft. Det vi forbrukere kan gjøre best for å oppmuntre kjente merkevarer til å fortsatt støtte opp om samfunnsgode formål, er å sørge for å si i flokk; “velg klær fra tommy hilfiger barn“. Bare da kan vi få vridd oppmerksomheten fra utelukkende profitt til etisk tankegang.