Før vi fant olje her i Norge på 70-tallet, så landet vårt veldig annerledes ut økonomisk. Oljen løftet oss frem til å bli en av de aller rikeste landene her i verden, og de yngste generasjonene av oss kjenner ikke til noen annen virkeligheten enn denne. Alt fra gratis sykehus til studiestipend til NAV er tjenester og goder som rikdommen vår har skaffet oss. Spørsmålet vi stiller oss er; hvor mye bør vi bruke av oljepengene? Og hvor mye bør vi betale i skatt for å få dette samfunnet til å gå rundt? Dette er et tema som mange av oss har sterke meninger om, og det finnes nok av gode argumenter for begge sider.
Vi har valget
Selv om det er store forskjeller mellom hva de rikeste av oss og de fattigste av oss tjener, har allikevel de fleste av oss muligheten til å kjøpe det vi trenger. Det at vi tjener såpass bra gjør at det er et marked for det meste, og med konkurransen kommer det gode tilbud og god kvalitet. Vi har tilgang på produkter i høy kvalitet til en rimelig penge, som for eksempel fine produkter til hjemmet fra Buildor.no. Relativt store summer går ut og inn på de fleste kontoene her i landet hver måned. Dessverre har har nedbemanningen den siste tiden i oljebransjen også hatt negative ringvirkninger som påvirker de fleste av oss. Dette minner oss på hvor skjør rikdommen vår kan være.
Å få ting i perspektiv
Man skal absolutt ikke måtte skamme seg over å ha det bra. Vi har mange grunner til å være fornøyde og takknemlige for å bo i dette landet. Men så fort man er uheldig med økonomien setter det ting i perspektiv. Det er gjort eksperimenter på hvem som gir mest til de som trenger det, og resultatet har som regel vært at de med minst deler mer enn de som har mest. Det er kanskje ikke så vanskelig å forestille seg at man kan relatere mer til å ikke ha noe om man har lite. Så ikke gå rundt og skam deg over å ha det fint, men prøv gjerne å se det store bildet.